Saturday, June 6, 2009

MASUM - Kayak....

salam..

cerita pasal kayak, baru2 ni satu event MASUM (majlis sukan universiti malaysia) diadakan kat putrajaya. aku main kayak kategori "MTK1 1000m" (Men Touring Kayak 1000m). kalau nak di ikutkan, TK ni kirenye 2nd class ar, klu nak yang the best, kategori K1 (kayak). itu baru gempak, macam olimpik. tapi it's ok, aku baru belajar berkayak sebulan setangah yang lepas, so xpelah, slow2 panjat tangga.. 
latihan pusat kayak starts 11mei lepas n hari ni gak dua atlit kayak dari sarawak, sorg dari melaka, n sorg lagi dari johor dtg. yang sarawak pernah main untuk negeri sarawak for SUKMA, yang johor ni pernah main kayak kebangsaan, & yang melaka ni plak pernah main dlm MASUM thun lepas (2nd appearance die tahun ni). team kami ada 12 org, 4 doubles & 4 singles = 12 paddlers.. kami lah penyokong, kami lah cameraman/woman, kami lah yg membeli mknan (bersama coach), & kami lah yg mengankat barang2 yg byk.. huhuhu..
starts training kat putrajaya 20mei, walaupun test lane 25&26mei, saje coach bwk pergi awal utk biasakan dgn angin & air tasik yg berombak kat sana. well, masa pagi mmg tenang tp bler trun training petang, fuhh dah macam kat laut plak bler masa2 tertentu.. air sampai terpercik masuk dlm kokpit byk kali.


kami training pagi n petang, b4 that kne g jogging dulu, biasanya trun tasik kul 9.45am (ntah lah x igt sgt) then petang lebih kurang kul 2.30pm n 3pm masa hari jumaat. tats y mkn kne awal, bg hadam dulu makanan tuh.
kayakers dari UM mmg kental, lama gler training diorang, kami sempoi jer, trun satu jam je kot.. then naik. haha!
hari isnin bermula kul 2pm baru leh turun (lepas meeting bersama semua pengurus pasukan & coach). ada 6 lanes semuanya.
game start hari rabu, n hari rabu ni just women, lelaki hari khamis, xtau nape diorang asingkan. then hari jumaat & sabtu acara final masing2..
sape2 yang dpt no.1 dalam saringan pertama akan terus ke final & pada yg x menang diberi peluang kedua dalam saringan kedua dan hanya pemenang akan ke final.

me, iwan, kamal, nas
jom ke putrajaya.... yeeppeee
nak angkat kayak masuk dlm lori...
baru sampai putrajaya, tgh setting kayak

coach bersama isteri & anak tercinta..

so, game aku start hari kham pagi, 10min lepas tu game fizi n nasrul (MTK2 1000m), lepas 10min game shimi (MTK1 500m), lepas 5min game kamal n iwan (MTK2 500m)... berturut2 game kami, jadi kami xde supporter UiTM lelaki kat atas kecuali coach n manager... hanya 6 perempuan je bersorak (hmm... harap2 dgr) haha.. 

seriously aku sgt2 nervous time ni.. pagi tu aku masa on the way ke putrajaya dari uitm mmg aku xbcakap banyak, dalam kepala macam2 pk.. 1st time race nih, xde experience langsung.. yah, coach mmg ckp xde pressure utk race ni cuz ni my 1st race, n bru sebulan blaja kayak, n 2minggu latihan pusat.. so, mmg newbie lah nih.. huhu.. pagi tu trun coach follow skali ke tempat trun kayak (just like others). masa ni coach just igtkan pasal power stroke, starting, n finishing kne ada! ok, all set in my mind...... masa ke tempat permulaan pun coach suh cari rythm kayuhan, masa kat 500m to the starting line aku try pecut skit... tgk ok x ok.. yup, mmg xde masalah, cuz game aku pagi (10.20am)..
2minutes to start.... gler nervous.. ada org pegang kayak kat belakang, so pe yg kne buat time ni, luruskan kayak, doa, n tarik nafas.. 1minute to start.. pheww! aku tetiba rasa x sangka aku ada kat putrajaya n wakil UiTM dalam acara kayak 1000m. terpikir pasal training sebulan, n now here i am.. so buatlah habis2an... 
ATTENTION TOOOOT (bunyi siren).. damn!! aku terkejut & x 100% ready.. knapa lah diorang x ckap 10sec to start.. starting aku xcantik, aku terlambat.. for the 1st 100m aku skadar kejar dari no 3 ke no2.. sebelah kanan aku UTM depan dah (+- 5 saat depan) then sebelah kiri aku UMS (+- 3 saat depan).. aku cube kejar trus, takut nnt xsempat, so masa 500m, aku depan sikit dari UMS (+-2 saat) & UTM mcm dah start pancit... die kebelakang.. masa dah lepas 700m aku tgk UMS dah jauh kat blakang, UTM pun sama, so aku just buat long pull kayuhan aku tu. simpan sikit energy utk speed up masa nk habis. masa long pull ni kne recover breathing n energy coach ckp, standby utk speed up last 100m... masa dah 100m to the finish line aku dgr DJ hari tu sebut "lorong 4, UiTM" & "itu dia kayuhan bergaya dari UiTM".. lagi lah aku mempoyokan diri laju kan kayuhan.. wakakaka XD
then alhamdulillah aku dapat 1st utk saringan 1 ni & xperlu ke saringan 2, so aku trus ke final hari jumaat kul 3.30pm.. 
result: 5:14.23 & aku depan UMS 12 saat (tempat kedua).. 


keesokannya~~

game final pagi b4 solat jumaat ada dua - women double 1000m & woman single 500m..
yang double menang tempat kedua tp yg sinle tertewas terhadap pesaing2 yg hebat..


fifi & ecah - 1st runner-up..

kami mkn ramai2 kat foodcourt hari jumaat ni cuz bas uitm tggu utk bwk kami solat jumaat.. walaupun dah lama training kat putrajaya, tp ni 1st time makan rmi2 kat fudcourt.. game aku kul 3.30pm lepas solat jumaat..
2.40pm, perhh berangin kuat plak... air tasik mesti xtenang punyer... n time ni fam aku dtg bg support.. yuhuuu... so, aku warming up n buat stretching... rsau dlm hati time ni xde sape tau.. masa beli mknan smlm ngan coach, coach ada ckp aku ada potensi pingat, tp warna apa pingat tu yg xtau cuz contestant dr universiti lain tu hebat & ada kayakers lama.. die kate xde pressure langsung utk aku, yg penting buat ape yg dah belajar, starting, long pull, power stroke, n finishing kne ada!!! yup.. igt!
so, 3.10pm kne trun tasik dah utk ke tempat permulaan.. oh my God, air kat tempat mule ni gler2 bergelora, mmg kne betulkan kayak slalu.. ditambah lagi ada feri plak lalu, mmg ada bonus ombak plak! siot tul... 1minute to start, mmg aku berdoa & pk yg aku dah kat final n buat lah ape yg terdaya, ALL OUT MAN!!! aku kat lorong no.3 dari 6 lorong.. kiri aku UTHM (winner heat 3) & kanan aku UPSI (winner heat 2).. ambik kau, die bagi star race kat sebelah kau...
ATTENTION TOOOOOT..... skali lagi aku terlambat start.. masa ni mmg mata aku meliar ar tgk kiri & kanan, igtkan UTHM n UPSI jer depan, rupenye2 aku leh tgk ada 4 kayak kat dpn... so aku no.5 dari 6 peserta bertanding time ni.. aku try habis2an lajukan kayuhan (speed stroke) tp xdpt nak kejar or samakan kedudukan... redha jer time ni. dlm hati dah terpk dah gler gempak final ni... masa 500m, aku skali lagi check status aku (pndg kiri & kanan) nmpk UTHM n UPSI sblh aku tp xdpt potong lagi. aku nmpk UPSI dpn, UTHM no.2 n aku no.3... kayuh punye kayuh, masa 600m aku dah sama kan kedudukan (lebih kurang antara 3 universiti ni - UTHM lane 2, UiTM lane 3, & UPSI lane 4).. slowly UPSI mule tertinggal tapi x jauh.. so aku just nak kejar UTHM.. masa ni mmg dah xde tenaga dah... sbbkan 1000m ni jauh, aku smpt lagi pk balik masa aku ulang alik dari bangsar utk kayak ni, dtg pg balik malam, tertido dlm bas, jatuh kat tasik, perabis duit utk mkn, letih travel, duit tmbhan parents kasi utk training, 4org classmates yg dtg sokong, n nasihat coach.... time lagi 300m++ utk finish aku igt nak long pull slow skit utk dptkan balik nafas n energy utk speed up last nnt.. tp aku xjd buat, aku just follow speed UTHM masa ni sbb aku takut die makin jauh n buatkan aku malas nak kejar nnt.. elok jer lagi 200m nak hbs aku start overtake die skit2... huhu n xlupe apa yg coach pesan - finishing kne ada! so, ape lagi, aku speed up ar walau pun dah penat n rasa mcm xcukup nafas dah... aku just pk time ni klu aku nak pengsan or kejang ke ape, biar lepas race, biar aku lepas finish line tu.. POWER UP!!! yeah aku dpt potong die n lagi smgt bler aku leh nmpk pasukan UiTM tgh smgt bersorak kat tepi terlompat2... aku dpt potong gak UTHM ni, aku just dpn 1 saat dari die.. Ya Allah, mmg nasib menyebelahi aku... alhamdulillah...

mmg happy gler time ni, aku igt nak rest setgh minit jap kat garisan penamat tu tp xleh cuz aku tgk sume team uitm dah lari ke tempat turun kayak dgn bendera, coach pun ada skali... smpi2 je coach trus ckp "hebat lah kau, kau kalahkan player lama tu", "tu baru 2bulan training, belum setahun lagi".. ya Allah, mmg gembira, tgn pun x kejang mcm heat 1.. naik jer, fam aku ada kat depan, n classmate aku pun ada... :)



sesi ambil hadiah... :)

just after ambik trofi


1st- me (UiTM), 3rd- Hamid (UPSI), 2nd- Shukri (UTHM)


jennisa - winner (women single 500m)

Other pictures:

UiTM Water Chaser 2009 with the coach

UiTM Water Chaser 2009














12 comments:

KaY FaiZaL said...

tahniah cik junior! sila berkayak lagi! =D

zuddin said...

ok2.. tq bro.. :)

aku kaki LARI said...

FUUHH..teharu aku dgr story ko ni..
memang ade talent ni..hehe

tahniah bro..!!
makin hebat skang..konfirm fitnes pon tiptop ni..hehe

orait..
tahniah jgk pd semua atlit kayak uitm..
uitm dihatiku..hehe

adek dush said...

2 words 4 ya...
"korang power"

zuddin said...

to>>aku kaki LARI,
TQ bro.. hehe.. tu lah, coach ckp klu ada nmpk peluang nak menyerlah kat kayak, focus lah kat kayak.. huhu.. aku lagi thun depan, insyallah...

to>> adek dush,
yeah!!! budak2 UiTM power...

pJarT_FiZa said...

pergh..
newbies conquer..
hebat2
lg bertmbah2 bangge..
hehe
pasni lg hebat aa berkayak eh..
mest fit abes..
papepon congrats...
wish u all d best...
keep up d good works!!

krul said...

fuhh.. btl2 hebat lu bro, dah blh join triathlon lps ni.. anyway congrates..

cahaya kelip-kelip said...

waa.... congrates bro!

zuddin said...

to>>krul:

haha, xdelah hebat ape pun bro... triathlon?? aku blum reti berenang lagi.. nnt dah reti berenang, bru ar aku try.. tp mmg aku ada target nak main triathlon.. :)

to>>cahaya kelip-kelip:

tq2.... support rakan2 yg membuatkan lebih bersemangat nih.. :)

cahaya kelip-kelip said...

owh, lupa nk knl kn diri,
cahaya kelip2 is ur junior. hehe

hidup mesti lah kena saling support-menyepport! bkn jatuh-menjatuhkan!
=)
salam ziarah!

♥ balkidz_hunny ♥ said...

hye zuddin...
jelesnye lihat kamu beraksi dgn kayak!
huh..lame sungguh tak turun brkayak..rindu nak sarung jersey water chaser!! =)
shimi ngn iwan join lagi erk??
huhu..tp mmg respek la kat ko nie..
baru 2 bulan training dah power..
stamina ko mmg power..
aku dulu pon cam ko, join 2 bulan...
terus gi MASUM..aku main TK2 1000..
rezeki takde beb..
mase game aku,ombak gile n angin kuat..
aku tgok sume U goyah..
aku finishing no4, tp malang DISQUALIFIED sbb diorg ckp kitorg ade masuk line org??
adoiiyaaiii..xpela..
ape2pon.teruskan berkayak n berlari..
ade mase aku nak join korang la..

zuddin said...

to>> balkidz;

tq for drop by n wish me congrats.. oh atlet kayak gak eh? bler mau trun.. jom training suke suki! hehe..
oh ada ombak n angin kuat eh hr game kau? aku sbb de ombak tu ar aku bernasib baik. ada player dari UPSI kata die mmg xleh kalau de ombak lebih, tu yg die dpt no.3 hr tu.. klu betul2 flatwater, baru leh tgk kehebatan msg2.. tp bler ada ombak, tgk padang kekuatan, stamina, n kebolehan kawal boat...
coach kata, train luruskan kayak polo boleh tingkatkan control boat ability... :)