Sunday, January 18, 2009

The 20km a.k.a HALF-MARATHON

hi to all..

Ok, we change mood, today I'm thinking to write in Malay Language, so, it starts now:

hari ni (18/01/2009) ahad, mcm semua orang tau yg ada larian great eastern @ Lake Gardens. so, aku ni pun yg secara tiba2 pergi register for 20km masa tgk wayang cerita Yes Man pun pergi ar pada jam 5.30am kluar rumah. then solat subuh dulu kat masjid bukit aman. hmm, macam event ahad lepas (KLAVA Open Back To Nature Relay), aku sakit perut pagi ni. hmm, nasib baik tandas kat masjid tu bersih. bagus2 keep it up.. then, lepas je solat, bergegas ke kereta, syah dah ada kat kereta, aku kne g krete utk salin baju n tuka seluar pendek, dan skali lah ambik "power bar gel" (utk half of the race), my neighbour's heart rate monitor (thanks to uncle chris bg pinjam for this race) & iPod aku. aku fikir, 20km ni klu xde lagu, mau semput aku. secara faktanya mmg terbukti jika kita ni lari sambil dgr lagu; kita speed up; pace meningkat; and consistent! masa tgh siap2 kat krete ni,aku tgk jam perh!!!! sudah 6.30am worr.... skrang ni kan subuh lewat, bulan 4 nnt subuh dah start awal semula..
cepat2 ar bergegas ke tempat start, malangnya, tempat start tu lebih kurang 1km away... aiyoo, b4 race start pun kne lari wor, same ar dgn syah.. tp syah tu laju, die dah menghilang kemana ntah. aku ni lagi 300m nak smpi org sume dah start! dah dgr bunyi "gun shot"... inilah race pertama 20km aku n race pertama aku berada paling blakang masa start! wahhaha.. new experience for both situation. the race story begins;

aku start dgn pace yg tenang, jgn gopoh nak pecut, ini 20km, bukan 10km... aku follow jer org blakang utk minit pertama cuz jln sempit, slow2 aku mencelah.. well, aku trus memotong org dlm masa 40mnt.. tp aku x tingkatkan speed, itu penting.. mcm uncle chris (a.k.a my coach) ckp, aku kne cari pace aku sendiri and maintain! itu yg penting dlm long distance race.. so, mmg aku dah set, jgn laju! then jln tu melalui jln berbukit-bukau mcm event Mizuno Wave run dulu yg mana aku semput and berhenti untuk berjalan sketika sbb xmampu lari dah. Tapi skrng aku sekadar tersenyum jer lalu  kat bukit tu. haha! itulah die result dari training. mmg x lari laju, hanya skadar jogging tp aku dah x termengah2. dah mampu kawal pernafasan. however, lbh kurang 17km aku dah mule slow down, tp x berhenti, n yg hebatnya aku rasa aku brada dlm golongan yg awal gak, walaupun bukan golongan top 50.. haha! sbb masa time ni, hanya lbh kurng 20-30 org jer dalam yg aku leh nmpk (masa kilometer 17).. 
alhamdulillah, smpi jugak aku akhirnya ke garisan penamat dengan selamat :)
dah buat record sendiri, 20km - 2jam 00min 54saat.. klu nk sng ble org tnye, aku bgtau 2jam 01min jer..

analisis result:
1) basically, pace aku untuk race ni ialah 6min/km... hurm?? ok ker? rase cam slow jer.
2) aku mampu bertahan kerana aku x gopoh masa awal2. (tahniah!!)

analisis dari heart rate monitor:
1) masa larian : 2hr 00min 54sec
2) average heart rate: 172 bpm
3) in zone: 1hr 36min 10sec (aku dah set heart rate range from 120-180).. so, 1jam 36min ar aku dalam range ni, mybe masa awal tu, heart beat just 100bpm and masa naik bukit tgh2 tu heart beat aku 192bpm... tu dah kre tkluar range dah..



Club Members result:

1) syahidan (20km) - 1hr 28min..
2) firdaus (30km) - 3hr 01min..
3) aizuddin (20km) - 2hr 01min..



                                                with the UiTM Runners Club Members

                                                          Powerbar gel yg aku mkn masa tgh lari...

                                                         I'm the finisher of half-marathon.... 

                                                        the 1st 20km medal..

BEST THING IN THIS RACE: I DIDN'T STOP JOGGING EVEN FOR A SECOND (UNLESS WHILE I WAS DRINIKNG AND EATING THE POWERBAR)

5 comments:

Anonymous said...

Great story... well done!!
Power Bar Gel...emm, interesting.
Wats its content?
SHa

aku kaki LARI said...

bro..time aku 1:24 la..hehe
new PR..tahniah dpt abeskan race dlm mase 2jam..lps ni aku yakin ko bleh improve lagi...

jgn takut utk lawan limit..
sbb kita yg tetapkan benda tu..
tp kne confident..insyaAllah..

zuddin said...
This comment has been removed by the author.
zuddin said...

hoho... mmg aku akan lawan limit aku.. june ni aku target below 1hr:45min... hehe.. doakan aku x patah kaki time ni.. wakakaka!

training ar lepas hbs practical nih.. manalah nak tau aku cume blakang 10minit jer dari kau... :) weehhaaaa

adek dush said...

congratz bro...
kaki amacam??
ada baek ka?
hehe